Coaching fejltagelser - del 1

Typiske fejl en coach begår

Selv om vi coaches er fantastiske, så er der også en masse faldgruber og muligheder for at lave fejl. I de kommende nyhedsbreve vil jeg kigge nærmere på nogen af de typiske coaching fejltagelser.

 

Coachen er for ”støjende”

Nogen coaches er for ”støjende” – Ikke med hensyn til deres stemmeleje, men på grund af at de er afhængige af at være på. Det kan skyldes deres selvtillid (manglende) og at de derfor er afhængige af at deres coachee gør fremskridt. Derved kommer der alt for stort pres på coacheen. Dette ser vi meget ofte hos coaches der lige er færdige med deres coachuddannelse.

 

Coachen konkurrerer med coacheen om taletiden

Løsningen er at lade din coachee være som de er og nyde det, og ikke bruge den til at tilfredsstille dit eget behov for bekræftelse.

 

Kommer med råd råd alt for tidligt

Når føler du ”ved” du har det perfekte råd for coacheen og derfor afbryder for at aflevere det, så bliver det sandsynligvis ikke hørt ordentligt.

Husk at din coachee har behov for at fortælle og på den måde bearbejde sine udfordringer/problemer (og blive hørt) før de er åbne overfor dine råd og forslag til løsninger.

Spørg dig selv : ”Hvorfor har jeg så travlt med at komme med mine tips, løsninger, og gode råd?”

Dette er et generelt problem med coaches – De har for travlt med at få løsninger igennem. Grunden til det er jo at jo så gerne vise sit værd som coach.

 

Hvad siger dit kropssprog?

I denne udgave af nyhedsbrevet vil vi se lidt på kropssproget og hvad det fortæller.bodylanguage1

Arbejder du med coaching, rådgivning, eller ledelse er det vigtigt at kende til de signaler dit eget og andres kropssprog sender. Men vi kan alle have en masse glæde af at kende mere til de signaler der bliver sendt.

Så her er der en lille introduktion til kropssproget – rigtig god fornøjelse.

Hvad siger dit kropssprog om dig?

Vi ved alle at kommunikation er vigtig i vores samfund. Meget af vores kommunikation foregår via computeren og mobil telefonen, men vi møder da stadig af og til andre mennesker face-to-face.

Når det sker, så er det vigtigt at huske på, at det ikke kun er det vi siger der SIGER noget. Kropssproget er endnu vigtigere og alligevel er det et sprog de færreste forstår – eller rettere så er vi oftest ikke bevidste på de signaler vi sender.

Har du nogen gange tænkt på hvad dig kropssprog siger om dig? Eller har du gerne villet vide hvad de mennesker du taler med EGENTLIG mener?

Jeg synes det kunne være sjovt at lave en nem og overskuelig liste over de mest kendte tegn og signaler som kropssprogs eksperter kigger efter.

Det siges at når du taler med et andet menneske, så kan den information du får ind opdeles sådan her:

 • 10 % kommer fra det personen rent faktisk siger
 • 40 % kommer fra den måde det bliver sagt på: tone, hastighed, volumen osv.
 • 50 % kommer fra kropssproget

Så du kan godt se det er vigtigt at du kan tale "kropssprogsk".

 

Du kan ikke sælge coaching

Et af de allermest almindelige problemer jeg ser, når coaches markedsfører sig, er at det de prøver er at sælge "coaching". Problemet med dette er at de færreste mennesker ved hvad "coaching er - og endnu færre leder efter en coach.

Så hvis du prøver at sælge en relativt dyr service ingen rigtig forstår hvad er - så kan det være rigtig meget op ad bakke. Og det er ikke nogen overraskelse at så mange coaches, konsulenter og terapeuter har det svært. De sælger simpelthen noget andet end det kunderne efterspørger.

Men hvad skal du så gøre?

Du skal holde op med at sælge coaching (eller konsulentbistand/terapi) og i stedet sælge folk løsninger på deres problemer og udfordringer.

Du skal finde et eksisterende behov, mål, udfordring som mange står med, og så sælge løsninger på det.

Vi køber aldrig produkter eller services - vi køber altid løsninger på problemer.

Du køber jo ikke en Panodil fordi det er en pille, men fordi du har hovedpine. Med andre ord - du køber en løsning på et problem - og ikke en pille.

 

Lad mig give dig et lille eksempel.

En af kursisterne fra Coach Academy havde en baggrund som iværksætter af en mindre virksomhed. Efter hun havde taget sin Master Coach eksamen startede hun sin egen coach virksomhed, som skulle hjælpe mindre virksomheder med at vokse. På papiret en super god ide, for hun ved en masse om emnet.

Forskellen mellem feedback og rådgivning

Forskellen mellem feedback og rådgivning - Hvorfor er det vigtigt?

Ordene feedback og rådgivning bruges i flæng - og ofte om de samme ting. Men selv om de ligner hinanden, så er der nogle vigtige forskelle mellem at du giver feedback og du rådgiver.

Når du arbejder med ledelse, coaching eller rådgivning, så er det vigtigt du er klar over forskellen mellem disse to begreber.

Så lad os lige først se på definitionerne:

Feedback: Det er en reaktion eller respons på en bestemt proces eller aktivitet. F.eks. ”Han fik ikke ret meget feedback på den opgave han løste”.

Rådgivning: Det er en persons mening eller anbefaling givet som en guide til at handle. Lignende ord kunne være: anbefalinger, opmuntring, konsultation, information og instruktion.

Og i daglig brug er der også stor forskel på disse to ord.

Tænk over hvordan du føler, når du hører ordet ”feedback”. Ofte så forbinder vi det med vi skal have at vide, at der er noget der ikke er gået helt så godt som planlagt.

Hvis du derimod hører en der siger ”Nu skal jeg give dig nogle gode råd”, så er du nok lidt mere usikker på om det er noget positivt eller negativt.

Få det bedre - effektiv selvcoaching teknik

Vil du gerne have det bedre?

Selvfølgelig vil du det, og det vil de mennesker du muligvis coacher selvsagt også. Derfor giver jeg dig i denne artikel nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dine coachees/klienter (eller dig selv) til at få det meget bedre.

I artiklen skriver jeg "du", men det kan altså ligeså godt betyde dine coachees/klienter. Men prøv teknikken på dig selv - så vil du opdage hvor effektiv den er.

At få det bedre – ja det kan jo betyde mange forskellige ting. Det kan være at få bedre præstationer på et eller andet område i dit liv – f.eks. dit job, sport, eller i dit forhold. Det kan også være der er ting i liv du er træt af, og du gerne vil ændre på. F.eks. en bedre økonomi, mere selvtillid, slanke dig og så videre.

Lige meget hvilken forbedring eller forandring du ønsker, så betyder det altid en ændring fra din nuværende tilstand.

Når du siger ”få det bedre” så lyder det jo positivt – i det mindste overfor din bevidsthed.

Men det er et faktum at du selv skaber din virkelighed gennem dine tanker og handlinger. Derfor må du se i øjnene at hvis der er ting i dit liv lige nu, som du ikke er tilfreds med, så er det din underbevidsthed der, af en eller anden grund, har skabt disse, uønskede situationer/omstændigheder for dig.

Det kan godt hvine i ørerne på mange, men hvis der er ting i dit liv du er utilfreds med, så må du selv tage ansvaret og få det ændret. Hvis du giver andre skylden for dine problemer, så er du jo bare et stakkels offer for omstændighederne.

Lige meget hvor positivt du prøver at tænke på at opnå ændringer, og ”få det bedre” så vil du nogle gange møde modstand fra din underbevidsthed.

Siden din underbevidsthed er så fantastisk meget mere magtfuld end din bevidsthed, så kan du måske lige så godt give op? Eller hvad?

Nej selvfølgelig ikke – hvis det var tilfældet, så var der jo ikke nogen grund til at skrive om det her.

 

Ti tips til at motivere dig selv

self-motivationNogle mennesker er som lavet af sten – med flade numser. De kommer ingen vegne – lige meget hvor meget du skubber til dem. Andre er mere villige til at lave ændringer i deres liv. Hvilken en af slagsen er du? Eftersom du læser dette nyhedsbrev, så tillader jeg mig at gå ud fra at du hælder mere til den sidste kategori.


Måske står du lige på kanten af, at foretage de ændringer du har ønsket i mange år. Du er så tæt på, at du kan se målet, lugte det, smage det, men det sidste skridt mangler. Der skal lidt mere hjælp til – et lille skub.


Her er der nogle små tips til at holde op med at TÆNKE og i stedet gøre noget.


En lille historie:

Der sidder tre frøer på et åkandeblad – en dejlig sommerdag. De sidder længe og kigger, indtil den ene frø siger: ”Jeg har bestemt mig for at springe i vandet, og svømme mig en lang tur”

Hvor mange frøer sidder der nu på åkandebladet? Du får svaret sidst i artiklen.

Fordelene ved at blive en coachende leder

Fordelene ved at blive en coachende leder

I forbindelse med introduktionen af vores ny uddannelse Master Business coach, så kan du i denne artikel læse mere om den rolle en leder kan spille som coach for hans eller hendes team eller organisation.

De fleste der hører ordet “business coach” tænker på en ekstern coach eller konsulent. Men lederen selv  også kan have en meget effektiv indflydelse på sine ansatte, når de bruger en coachende lederstil. Som lederstil så adskiller den coachende ledelse sig fra den traditionelle ”kommando og kontrol ledelse”.

Nogle af de overordnede kendetegn du kan se ved en coachende leder er:

 

 • samarbejder i stedet for at kontrollere
 • uddelegerer mere ansvar
 • taler mindre – lytter mere
 • giver færre ordre – stiller flere spørgsmål
 • giver specifik feedback I stedet for at bedømme

Det handler altså ikke om at være mere “flink” overfor medarbejderne, og tillægge sig en “nu skal vi alle sammen hygge os” stil. Uddelegeret ansvar øger kravene til medarbejderne, og du vil ofte se at en coachende leder har endnu mere hånd i hanke med, at fokus og mål bliver fastholdt. Det er bare en meget mere behagelig måde det sker på for de ansatte. Og derved bliver de endnu mere motiverede.

Forøg andres motivation med dit sprog

På en jernbanestation er en mand ved et uheld faldet ned på sporene. Man kan høre at der er et tog på vej ind på stationen, så det haster meget med at få manden op, men han kan ikke rejse sig.

En af de mænd der står på perronen lægger sig ned og rækker hånden ned til manden."Giv mig din hånd" råber han. Men manden nede på sporene nægter. Chokeret råber manden "Giv mig nu din hånd - Der kommer et tog" Manden på sporene nægter stadig, selv om toget er meget tæt på nu.

Pludselig kommer der en tredje mand til og råber "Tag min hånd" og straks rækker manden på sporene hånden op og han bliver reddet lige i sidste øjeblik inden toget kommer buldrende ind på stationen.

Manden der først prøvede at hjælpe siger "Hvorfor tog han imod din hjælp og ikke min?"

"Åhhh - det er fordi jeg kender ham og ved han er ansat ved skattevæsenet. Du sagde "Giv mig din hånd" og det ligger så langt fra ham at give noget. Da jeg sagde "tag min hånd", så var det noget han kunne forstå".

 

Ja - det er en vits, men den illustrerer godt hvordan du kan bruge dit sprog og dine ord som motivatorer. Der skal ofte ikke ret store ændringer til, før du får meget store forskelle.

 

Vitsen er selvfølgelig en overdrivelse, men de allerfleste af os har en stærk ubevidst modstand imod ord som "miste", "tabe", "stoppe" og lignende. Fra vores tidlige barndom har de fleste af os vænnet os til, at associere sådanne ord med noget ubehageligt - mangel eller svaghed.

Og ingen af os kan li at mangle, eller at være svage. Og vi kan heller ikke li tanken om at komme i en situation, hvor vi ikke længere har det vi plejer at have. Også selv om denne ting kan være dårlig og skadelig for os.

Det kan give problemer når du skal af med en vane. Måske hvis du vil "TABE dig" eller "STOPPE med at ryge". Disse ord forhindrer dig i mange tilfælde med at opnå det du gerne vil. Dette sker helt ubevidst - akkurat som skattemanden (undskyld udtrykket) måske ikke var klar over hvorfor han ikke ville række hånden op til den første, der tilbød at redde hans liv.

Her får du to tips til hvordan du kan bruge "Gevinst ord" i stedet for. Disse eksempler handler om vægttab  og rygestop, men tipsene kan bruges på alle områder af livet, hvor du gerne vil motivere andre og ikke kun i forbindelse med terapi.

 

Om Coach Academy

Coach Academy har leveret online coach uddannelser siden 2003 og har uddannet over 3500 coaches.

Kontakt oplysninger

 

  info (@) coachacademy.dk
 207 Regent Street - London W1B 3HH

 

Coach Academy

Fra bloggen

Coach Uddannelser

 • MCbanner 260 65
 • MBCbanner-260-65
 • STCbanner 260 65

Vi bruger cookies til at forbedre din oplevelse og brugervenlighed af vores webside. Alle disse cookies respekterer dit privatliv. Se vores privatlivspolitik under Support. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our Privacy Policy.

Jeg accepterer cookies fra denne webside.